Rothaarsteig – Dag 6 – Van Lützel naar Hainchen Höhe

Donderdag, 8 augustus

(met overnachting in Imgarteichen)

Het sober en lekker ontbijt dat al om 7 uur klaarstond bevat alle nodige vitamines om de volgende tocht naar Hainchen Höhe aan te vatten. De picknick maak ik klaar in de ÜF want de hele dag is er weerom geen enkele winkelkans.

De morgen is getooid in nevel en motregen maar dat stoort me niet. De pracht van het stukje natuur waar ik doortrek maakt dit ruimschoots goed.
Van Lützel naar Hainchen Höhe

Ik merk voor het eerst zwarte Rothaarsteigtekens, deze staan voor plaatselijke lussen en zullen voorzeker ook de moeite zijn om te bewandelen.

Mijn Duitse compagnon loopt enkele 100 meters voor me uit. Wanneer ik hem inhaal kan ik hem de beschermkap van zijn fototoestel bezorgen, die ik onderweg opgeraapt heb. Een hele opluchting voor hem en zo kom ik ook te weten dat hij de nacht in de tent heeft doorgebracht in Lützel. Maar ja, hij is ook maar amper 1 X 20 jaar. Waarschijnlijk is dit de laatste ontmoeting want voor deze avond hebben we beide een andere bestemming.
Van Lützel naar Hainchen Höhe

Aan de Siegquelle kan ik mijn dorst lessen. Dit is een van de zeldzame bronnen waarvan ik wist dat het water drinkbaar is. Later – rond de middag – pauzeer ik nog bij een opvallende quelle. Vandaag lijkt het wel de dag van de bronnen te zijn, er passeren er nog een paar de revue.
Van Lützel naar Hainchen Höhe

Het appeltje voor de dorst dat de jongedame van 4X20 me deze morgen toestak eet ik met smaak op bij het Lahnhof, tussen de koeien.
Van Lützel naar Hainchen Höhe
Ik merk hier de eerste richtingaanwijzer naar het einddoel, Dillenburg.
Van Lützel naar Hainchen Höhe
De bijzondere Ilsequelle, gezegend met geneeskrachtig water, en door deze eigenschap op het zelfde niveau staat als de bron van Lourdes, is de plek bij uitstek om te picknicken. De bron op zich is niet indrukwekkend maar ik wil haar toch mijn respect betuigen.
Ik vul mijn drinkfles met het helende water, ik ondervind zelfs dat het een speciale smaak heeft, en neem me voor om er later op de dag een lekker koffietje mee te zetten, ook weer op een bijzondere plaats.
Van Lützel naar Hainchen Höhe

Officieel heb ik nu 120 km in de voeten zitten, nog 45 te gaan…
Van Lützel naar Hainchen Höhe

De bank onder het infobordje over Kaffeebuche nodigt uit om het helende water op te warmen tot een lekkere kop koffie. Afwachten wat het effect gaat zijn, ik kan er alleen maar beter van worden…

Van Lützel naar Hainchen Höhe       Van Lützel naar Hainchen Höhe

Trouwens, de hele Steig word je voldoende geïnformeerd over alle bezienswaardigheden aan de hand van gedetailleerde info-borden. Zo is het verhaal over de geschiedenis van de Kohlstrasse en de Eisenstrasse, die ik gedeeltelijk bewandel heel boeiend.

Ik ben nu niet meer ver verwijderd van Hainchen Höhe, waar ik de route zal verlaten om af te dalen naar gasthof Jokebes in Imgarteichen. Een ommetje van 2,7 km heen en ruim 200 meter lager gelegen, dewelke pal op een van de Duitse routes van de Camino valt. Het is even opletten want de peilen kleuren nu geel.
Van Lützel naar Hainchen Höhe

Rond 15:30 arriveer ik bij Jokebes Gasthof en wordt er enthousiast verwelkomd door de eigenaars die wandelaars een warm hart toedragen. De kamer kost 40 EUR. Ik reserveer ook een bord voor het avondeten.

In de vooravond laat ik me verleiden om het stukje van de Camino dat door het dorp trekt even te belopen, en ja, de Camino-schelpen wijzen allemaal de goede richting aan.

Als avondeten kies ik voor de Rothaarsteigmenu van 14 EUR. Gewone maar lekkere kost, enkel het bergje ajuin kon niet op mijn sympathie rekenen.
Van Lützel naar Hainchen Höhe

Ik spreek nog af met de baas om morgenvroeg om 7 uur reeds te ontbijten en om de dag af te sluiten neem ik nog een half litertje Müller-Türgau mee naar de kamer.

Vandaag was goed voor 31 km.
De km-teller staat nu op 149,7

Reisverslagen per dag

 • Fossé-winter-promenade
  Een winterse wandeling langs de Fossé
 • GR128 – De Vlaanderenroute
  Van 17 tot 22 juni 2023 wandelden Jaak en ik een gedeelte van de GR 128 Vlaanderenroute. We waren vooral geïnteresseerd in het Oorlogsverleden (WO-I). We wandelden 148 km op 5 dagen.
 • De Cauberg, de Geul en het Oensels fruitweike
  Het Oensels Fruitweike is de ideale uitvalbasis om wandeltochten te plannen in het prachtige Heuvelland in Zuid-Limburg. Een aanrader!
 • GR120 – De Opaalkust
  We volgden de GR120 voor 120 km, in 5 dagen, van Calais naar Le Crotoy. Het was dit gedeelte dat we zeker wilden doen omwille van de natuurpracht en -kracht.
 • GRP 571 – Ardense rivieren
  Dag 1: Nonceveux – Stoumont Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau Dag 4: Salm-chateau – Langlire Dag 5: Langlire – Hierlot Dag 6: Hierlot – Chevron Dag 7: Chevron – Stoumont gare Rond 13:30 stappen we van de bus in Nonceveux, daar waar de Ninglispo de Amblève vervoegt.Het regent pijpenstelen. Er […]
 • National Park Trail – Hoge Kempen
  De hertekende National park trail van 110 km wandelden Jaak en ik in 4 dagen. We kampeerden in onze tentjes. De trail verbindt Kattevennen, Thorpark, Ruiterskuilen, De Oudsberg, Terhills, Mechelse heide, Kikmolen, Pietersheim, Zutendaal. Allemaal in het nationale park Hoge Kempen.
 • Dutch Mountain trail – Zuid-Limburg schittert
  Op 25 april 2022 stapten we, Jaak en ik, rond 6 uur in de vroege morgen op de bus in Lommel. Het officiële startpunt van onze Dutch mountain trail, een vijfdaagse trektocht - zo hadden wij ze uitgetekend - over de hoogste (jawel) toppen van Nederland in het Zuid-Limburgse heuvelland.
 • De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!
  In 09/2021 wandelden we de 129 km lange streek GR Haspengouw. Goed bewegwijzerd, lekker fruit. We kampeerden hoofdzakelijk in de vrije natuur.
 • Müllerthal etappe 6 — Müllerthal – Larochette
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Battin
 • Müllerthal etappe 5 — Scheidgen – Mullerthal
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Scheidgen - Dewepetz Rittergang