De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!

In 2016 werd de Streek GR Haspengouw uitgeroepen tot wandelroute van het jaar. Reden te meer om deze 129 km lange tocht door de fruitstreek samen met Jaak af te stappen in september 2021. Met de trein boemelen we vanuit Lommel naar onze startplaats Sint-Truiden. Je bepaalt eigenlijk zelf waar je begint. De streek GR is immers één grote lus met enkele verkortingen. De wandelconditie en het lot bepalen verder hoe we de tocht opsplitsen en waar we onze tentjes uitpakken. Bij voorkeur natuurlijk tussen de fruitbomen…

Het is zeker geen lastige tocht. De bewegwijzering is trouwens subliem.
Het golvende parcours laat je genieten van de vele mooie doorkijkjes en panorama’s. Uitgestrekte fruitgaarden, bosrijke natuurgebieden en kleine, gezellige dorpskernen wisselen elkaar rimpelloos af. De dorpjes zijn voor ons de garantie om onze mondvoorraad tijdig bij te vullen. Ook geeft het ons de zekerheid telkens de dag af te sluiten met een frisse tripel…

Het volrijpe Haspengouwse fruit werd met de regelmaat geproefd en meer dan goed bevonden…

Veel leesplezier,
Mark en Jaak

Dag 1: Sint-Truiden – Gelinden (11/09/2021)

 • Dag 2, van Gelinden naar Vechmaal
 • Dag 3, van Vechmaal naar Alden Biezen
 • Dag 4, van Alden Biezen naar Alken
 • Dag 5, van Alken naar Sint-Truiden

Rond 10 uur verlaten we het station van Sint-Truiden, bergen onze mondkapjes op en gaan enthousiast op zoek naar het eerste teken van leven van de streek GR Haspengouw. Het weer weet niet goed welke kanten uit gaan. Maken de weergoden er een bewolkte, zonnige of miezerige dag van? Het wordt vandaag van alles een beetje, dus prima wandelweer!

De smalle grijze betonweggetjes ruimen met de regelmaat plaats voor smalle bospaden en veldwegeltjes en het glooiende landschap nodigt ons rond de middag uit om onze picknick aan te spreken.

Perelaars, appelgaarden en hoge maïsvelden vormen de borders van de dag. Aan de kerk van Mielen-boven-Aalst nemen we een korte drankpauze. Een uurtje later houden we halt aan het kerkhof van Gelinden om snel nog wat stoom en andere lichaamsvochten af te laten. Het is op dat moment echt nazomer!

Rond 16:30 stranden we – naar goede gewoonte – bij taverne de Linde in Gelinden. We maken kennis met de vriendelijke uitbaters en hun smaakvolle tripel Kanunnik.

Het laatste deel van de dag trekken we door natuurgebied Overbroek en vinden even verderop tussen de perenbomen onze overnachtingsplek. De eerste 19 km liggen achter ons.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 2: Gelinden – Vechmaal (12/09/2021)

 • Dag 1, van Sint-Truiden naar Gelinden
 • Dag 3, van Vechmaal naar Alden Biezen
 • Dag 4, van Alden Biezen naar Alken
 • Dag 5, van Alken naar Sint-Truiden

Om 7 uur uit de tent, drie kwartiertjes later op pad voor onze tweede etappe.
Het belooft een warme dag te worden. De thermometer haalt vlot de 25 graden.

Om niet voor verrassingen te komen staan filtert Jaak ’s morgens in de Molenbeek – het kan ook de Fonteinbeek zijn – het troebele water. Zo kunnen we onze drankvoorraad veilig stellen.

De voormiddag wordt een afwisselende passage tussen fruitbomen en wilde natuur, gewoon een prachtig stukje Haspengouw.

Een bushokje in Opheers beschermt ons een beetje tegen de warmte tijdens de middagpauze.

In de namiddag hebben we een leuke babbel met de rupsenvanger van Middelheers.
Om de rupsen te laten ontpoppen tot een volwassen vlinder – in dit concrete geval de dagpauwoog – plukt hij dagelijks de rupsen van de netelstruiken, om ze dan thuis verder tot ontwikkeling te laten komen. Zo niet zouden ze ten dode opgeschreven zijn door de overvloedig gespoten pesticides in de bermen. Een lovenswaardig initiatief, een bewonderenswaardige man!

Ietsje teveel beton in de namiddag, ietsje te warm, ietsje te weinig schaduw…
Stilaan naderen we Vechmaal en vinden daar ons ding – jawel de tripel(s)- op het terras de Horne, rond 15:30.

Eerlijkheidshalve moet gezegd dat we hiervoor even de officiële route hebben moeten verlaten, maar Who cares

Onze overnachtingsplaats ligt al vast, deze avond staan onze tenten in Vechmaal op de weide van Nele, gastvrouw bij Welcome to my garden (*), een kleine kilometer van de route.

(*) WTMG: Een netwerk zonder winstoogmerk van burgers die hun tuin gratis beschikbaar stellen voor trage reizigers.

Vandaag hebben we 29 kilometer op de dagteller, dus 20 uur is niet te vroeg om de slaapzakken op te zoeken…

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 3 – Vechmaal – Alden Biezen (13/09/2021)

 • Dag 1, van Sint-Truiden naar Gelinden
 • Dag 2, van Gelinden naar Vechmaal
 • Dag 4, van Alden Biezen naar Alken
 • Dag 5, van Alken naar Sint-Truiden

De voorbije nacht verloopt rustig, maar de ochtenddauw en enkele slakjes hebben zich meester gemaakt van onze tenten en inboedel. We hebben geluk dat de zon mee met ons is opgestaan en we zullen vandaag zeker een droogkast-moment inlassen.

Om kwart na tien houden we halt op het marktplein van Tongeren. We zijn dan twee uurtjes onderweg. Onder de goedkeurende blik van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek trakteren we ons op een – jawel – tasje koffie. Het is winkeltijd. Om beurt schieten we de Delhaize binnen.

We wandelen verder door de eerste stad van België, Ambiorix wuift ons uit, en houden nog even halt bij de leesbrillen-specialist bij uitstek, Het Kruidvat. Een leesbril heeft het begeven…

Vijf kilometers verder lassen we een afkoelingsperiode en fotosessie in bij de meer dan pittoreske Sint-Martinuskerk te Berg. Een van de mooiste gebouwen op deze Haspengouwse route.

Niet veel later belanden we bij een grote weide met bank in Ketsingen.
Al wat we nodig hebben om onze materialen snel te laten drogen terwijl we rustig genieten van onze siësta.

Opvallend zijn de talrijke loofbomen die als gastheer fungeren voor de maretak, ook wel vogellijm of mistel(toe) genoemd.
Deze halfparasiet groeit vooral in populieren.

Langs hoofdzakelijk betonweggetjes belanden we in de late namiddag bij landcommanderij Alden Biezen.
Hebben we geluk dat we bij Brasserie Takoda onze tripeltjes kunnen bestellen…

Om ons avondmaal te verrijken stelt Jaak voor om in een plaatselijk winkeltje nog een flesje rode wijn te gaan ophalen. Opzet geslaagd!

We wandelen nog een stukje door en vinden een prachtige locatie met bank om onze dag af te sluiten.
Na 30 km rest ons enkel nog te genieten van onze gevriesdroogde maaltijd, de fles rode wijn, de ondergaande zon en elkaars gezelschap.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 4 – Alden Biezen – Alken (14/09/2021)

 • Dag 1, van Sint-Truiden naar Gelinden
 • Dag 2, van Gelinden naar Vechmaal
 • Dag 3, van Vechmaal naar Alden Biezen
 • Dag 5, van Alken naar Sint-Truiden

We verlaten Alden Biezen zoals we gewoon zijn, rond 8 uur, voor een tocht van 31 km. Helaas wordt het een fel bewolkte en druilerige dag, onze fototoestellen blijven veilig opgeborgen in de rugzakken.

We passeren Bilzen en via het bosreservaat Jongenbos en de Winterbeek steken we de 100 km-grens over bij een bruggetje over de Mombeek. Het valt op dat we vandaag menig beekje tegenkomen. Ondertussen ligt Wimmertingen achter ons.

De Mombeekvallei is trouwens echt een natuurparel. Langs de beek stomen we verder richting Alken. De kodakjes blijven veilig opgeborgen in dit onvoorspelbare weer. We drijven de snelheid een beetje op want het krioelt van de mini-muggen en die willen we de kans ontzeggen om van ons te profiteren.

In de verte duikt de brouwerij van Alken op. We volgen nog even de Herk tot in de dorpskern. Uiteraard geen probleem om hier een tripel-terrasje te vinden…

Even buiten Alken vinden we de ideale appelgaard om onze dag af te sluiten. Nu enkel nog maar hopen op een droge nacht, maar de vooruitzichten voorspellen iets anders…

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 5 – Alken – Sint-Truiden (15/09/2021)

 • Dag 1, van Sint-Truiden naar Gelinden
 • Dag 2, van Gelinden naar Vechmaal
 • Dag 3, van Vechmaal naar Alden Biezen
 • Dag 4, van Alden Biezen naar Alken

De laatste dag, eentje van ongeveer 20 km, valt echt in het water. Het heeft de voorbije nacht goed geregend.
De buienradar voorspelt een droge periode tussen 7:00 en 7:30. Daar profiteren we van om onze tent af te breken en nog snel een kopje koffie te drinken.

Het eindpunt ligt voor ons. We plukken nog snel een heerlijk verse appel (of was het een peer?) nu het nog kan.

Net voor Sint-Truiden krijgen we nog een avontuurlijk stukje pad te verwerken. We moeten ons wringen tussen prikkeldraad en woekerende netelstruiken. We lopen gelukkig geen schade op, buiten enkele schrammetjes.

Het moet zo ongeveer 13 uur zijn toen we onze laatste tripel(s) van deze tocht dronken bij het station van Sint-Truiden.

In de taverne hebben we nog alle tijd om wat propere en droge kleren aan te trekken, zo zijn we toch wat toonbaarder op onze treinreis richting Lommel…

Helaas geen foto’s van deze dag…

4 Reacties op De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.