GRP 571 – Ardense rivieren

GRP 571
Amblève, Salm en Lienne

De GR(P) 571 is een prachtig Ardens streekpad van 169 km. Deze grote lus bevindt zich steeds dichtbij de Ardense rivieren Amblève, Salm en Lienne, en hun valleien natuurlijk. Jaak en ik stapten ongeveer 122 km, met als vertrekplaats Nonceveux. De ingekorte versie bood ons de beste aansluiting met het openbaar vervoer (De Lijn, NMBS, TEC). Maar ook door de heersende hittegolf was dit een wijze beslissing.

De (enkel Franstalige) topografische gids Tour des vallées des Légendes – Amblève, Salm, Lienne en trekkings.be waren onze leidraad. We vulden dit aan met een beschikbare GPX-track. De GR is echter perfect in beide richtingen bewegwijzerd met geel-rode bordjes en stelt bijna nergens een probleem. Af en toe weken we af van de route om onze dagelijkse drank- en andere bevoorradingen niet in het gedrang te brengen.


Dag 1: Nonceveux – Stoumont
01/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

Rond 13:30 stappen we van de bus in Nonceveux, daar waar de Ninglispo de Amblève vervoegt.
Het regent pijpenstelen. Er is geen andere keuze dan even te schuilen in Auberge du Ninglispo en ons rustig voor te bereiden op de officiële start van de tocht. We zijn al onderweg met trein en bus van ’s morgens 7 uur, dus een koffietje is welgekomen.

Een kwartiertje later klaart het op en kunnen we op pad voor een verder kurkdroge dag.

We volgen even de Amblève om dan na ongeveer 4 km aan het echte werk te beginnen. Al meteen krijgen we een zeer zware klim van ongeveer 300 meter voor de voeten gegooid. En de goed beregende rotsige ondergrond zorgt voor een regelmatig slippertje…. De schade valt nog mee eens het plateau bereikt.

Tijdens de bij wijlen stevige klim volgen we ruim 4 km het riviertje Chefna en haar pittoreske vallei. Zelden zo’n mooie stukjes Ardennen gezien. Regelmatig steken we de Chefna over via primitieve brugjes.

Als afsluiter van de dag trekken we door het uitgestrekte plateau van Fagnes de la Vecquée. Her en der wil er wel een hooglander op de foto.

Ons eindpunt is het nette en rustige dorpje Stoumont. Weinig beweging, behalve de dorpsherder die ons de weg wijst naar een boulangerie (Bourotte) met aanpalend cafeetje. Degustatie van een streekbiertje en aankoop van een fles rode wijn voor het avondeten gegarandeerd…

We verlaten het dorpje, op zoek naar een geschikte slaapplaats. Al snel belanden we tussen uitgestrekte velden met mooie panorama’s, en daar zullen we halthouden. Het zal zowat 18 uur zijn dan…

Niets vermoedend hebben we onze tenten op een boerengolf wei (https://www.fermemonville.be/) gezet, voorzien van zitbank. Prima dus.

Ons eerste AS Adventure maaltijd wordt aangesproken.
We sluiten onze tenten rond 21 uur.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
02/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

Om 6 uur beginnen we onze tenten op te breken. Net op het moment dat de boerengolf-boer ijverig begint om alle zitbanken af te breken. Nieuwsgierig als we zijn proberen we te polsen wat de aanleiding is. Enkel wat Ardens gegrommel en een dito non-de-dju, meer steken we niet op. We vermoeden dat de boerengolf naar de archieven verwezen wordt.

We starten onze tocht richting Coo. Bij een eerste oversteek van de Amblève bij een kajak-afvaart houden we even halt. Ook hier merken we het droogteprobleem: geen kajakken momenteel.
Het is inmiddels al 08:30 en al goed warm!

De bospartijen wisselen elkaar af, we trekken door het kleine dorpje Monceau en hebben vanaf de Amblève toch al weer een 250 meter hoogte overwonnen wanneer we aankomen bij de twee grote bassins supérieur de Coo (onderdelen van de waterkrachtcentrale) en even later de hoefijzervormige bassin inférieur. Veel krijgen we er niet van te zien behalve immense graafwerken en een aan en af gerij van grote trucks. Hier is het wel even zoeken om de GR te volgen want door de werken is het pad tijdelijk letterlijk verdwenen.

Het is rond 11 uur wanneer we het toeristische stadje Petit Coo bereiken. De La Chouffe doet deugd in dat warme weer, onze drinkkannen worden aangevuld. Van de waterval van Coo is niet veel meer te zien, nog een pietluttige attractie dat toch nog veel volk trekt dankzij Plopsa Coo. Weer een duidelijk bewijs dat de aarde wel degelijk aan het uitdrogen is…

Nu wordt het even een mentale test. Verschillende paden vertrekken uit de vallei van Coo over de bergkam naar Trois-Ponts, onze volgende bestemming. Maar onze moral is goed! We kiezen voor de kortste maar hevigste pijn. Anderhalve kilometer stijl omhoog van 240 naar 480 meter.

Gelukkig staat ons boven een schuilhutje (Point de vue de Ster) op te wachten…
Onze kleren zijn doordrenkt van het zweet (bij mij al iets minder dan bij Jaak maar we zijn wel even afgepeigerd). Aan de schuilhut laten we onze kledij rustig droogwapperen en nemen we een uitgebreide picknickpauze.

Het is ondertussen 14 uur wanneer we de bijna 4 km rustige afdaling naar Trois-Ponts inzetten.
Trois-Ponts is een druk stadje. Dus we kunnen hier onze inkopen doen bij de Carrefour market. Toeval wil dat deze winkel net tegenover taverne du Vieux Pont ligt. Maredsous is een lekker biertje en ze zijn ook dubbel en dik verdiend…

Rond 16:30 verlaten we Trois-Ponts en ruilen al snel de Amblève in voor La Salm. Een lang uurtje later komen we uit op de ideale kampeerplek, op enkele meters van de oever van La Salm.

Een mooie anekdote: we maken kennis met 2 Syrische gezinnen, ooit gevlucht uit hun thuisland en nu reeds een tiental jaren woonachtig in Limburg. Hun kindjes zijn echte spraakwatervallen. En de papa’s trakteren ons op typische Syrische aperitiefhapjes (waarvan me de naam ontglipt helaas). Pittig eten daar in Syrië…

Wijzelf hebben Ravioli op het menu geplaatst, met een lekkere fles rode wijn…
Rond 20 uur sluiten we onze deuren.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 3: Trois-Ponts – Salm-château
03/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

Vandaag hoeven we maar 22 km te doen, maar wel bij een dagtemperatuur van 32°C. Dus we zorgen ervoor dat we zeker om 7 uur op pad zijn.
Al meteen beginnen we aan een ferm klimmetje van 200 meter om uit het dal van La Salm te geraken.
Daarna mogen we aan een gezapig tempo – waarbij schaduwrijke bossen en open velden elkaar afwisselen – afdalen naar Grand-Halleux. Hier zouden we al wat inkopen kunnen doen want de mogelijkheden zijn vandaag heel beperkt. Tevergeefs…

We hebben er al 10 boeiende kilometers opzitten en besluiten wat schaduw op te zoeken in het kerkje Eglise Saint-Laurent van Grand-Halleux. Het is net 10 uur gepasseerd. En zoals we gewoon zijn van kerkjes, ergens vindt Jaak wel een waterkraantje om onze flessen aan te vullen.

Toegankelijk interieur in het kerkje, daar maken we gretig gebruik van om enkele – grappige – fotootjes te maken…

We trekken nog een paar keer een heuveltje op en af tot we rond 16 uur oververhit arriveren in Salm-Château. Onze topogids laat vermoeden dat er wel enige horeca is in dit een beetje zielig ogende dorpje. Helaas, niks van dat. Onze redding is een kleine superette…

Met een heel sympathieke uitbater. Om onze dorst te lessen heeft Jaak het geregeld om 2 Orvals en Chimays even in de diepvriezer op temperatuur te laten komen. We kopen er ook nog brood, Cassoulet met bonen en de fles rode wijn. Het overdekte bushokje dopen we om tot gezellig terrasje. Na een beetje leut (ça va monsieur?) trekken we een uurtje later verder.

Een goeie kilometer buiten het dorpje vinden we de ideale slaapplaats op de weide bij Musée du Coticule.

Niet direct met de formele goedkeuring van de museumbaas maar een tentplaatsje, zitbank, wasgelegenheid en museumbezoek vlak naast La Salm laat je niet zomaar aan je voorbijgaan…

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 4: Salm-château – Langlire
04/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

Om 7 uur weg, het belooft weer warm te worden.
We wijken al direct af van de route en blijven de bedding van la Salm volgen. Dat lijkt ons mooier, maar we moeten wel 2 keer de spoorweg oversteken en ons een wegje banen tussen de netels en andere dichtbegroeide planten.

Wie daar terugkeert zal zeker de verloren drinkbus van Jaak tegenkomen…

Net voor Cierreux sluiten we terug aan op de GR.

In Gouvy, na ruim 10 km, doen we inkopen in de Spar. Deze avond wordt het Couscous met kip/rund. Om naar uit te kijken…

Onze hoop is nu gevestigd op Courtil om nog wat voorraad aan te vullen. Vooral de dorstigen laven zal nodig zijn, want de temperatuur loopt weer gestaag op. Maar eerst leggen we ons nog op een wei, vooral om onze tent, het slaapmateriaal en ons zelf wat te laten drogen en verluchten. Toeval wil dat we getrakteerd worden op een lichte bui, van drogen komt er dus niet veel in huis.

Om Courtil te bereiken moeten we wel even van de route af. Maar volgens onze informatie zouden we daar een bakker en terras vinden… Nogmaals helaas dus, geen winkels meer in het dorpje.


Gelukkig is er wel een Lupulus-bar, een beetje verdoken achter een kasteelachtig gebouw, maar speurneuzen als we zijn, redelijk snel gevonden…. Dat is nodig, want de mentale weerbaarheid wordt die dag een beetje op de proef gesteld.

Bij deze pop-up bar blijven we een heel tijdje hangen, dat doet deugd want het is drukkend warm. We kunnen nu onze watervoorraad aanlengen, wat worstjes kopen en enkele blikjes bier meenemen. Het hoeft niet altijd wijn te zijn…

Met een grote bocht wandelen we rond het uitgebreide complex Centre de refugiés. Jammer dat we hier geen foto’s mogen maken, dus…

We wandelen nog een 7 km tot het eindpunt in Langlire. Net buiten het dorpje vinden we een mooi plaatsje langs het redelijk uitgedroogde riviertje La Ronce waar we een rivierkreeft spotten. We hebben dan ruim 24 km op de teller staan.
Couscous met kip en rund, aangevuld met Lupulus en wat worstjes, is onze beloning.


Het is al 21 uur wanneer we in de tent kruipen.

Die nacht passeert een licht onweer maar krijgen we ook een flinke regenbui te verwerken.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 5: Langlire – Hierlot
05/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

We blijven langer liggen dan we gewoon zijn, tot de regen optrekt en onze buitententen ietwat gedroogd zijn. Dus de wekker staat op 7 uur. We nemen eerst nog een frisse was in La Ronce. En een uurtje later zijn we weer op pad voor de volgende 20 km.

Een groot deel van de voormiddag miezert het weer wat aan, dat mag ook wel eens na de voorbije warme dagen. De valleitjes zijn nog gehuld in nevel.

Ook omdat het parcours het toelaat stappen we aan een flink tempo 12 km door tot Lierneux.

Lierneux is geen Ardens boerengat, dus mogen we er wel iets meer verwachten. En inderdaad, het dorp is gezegend met een mooie kerk en… met een grote Delhaize. Rijst met curry (en nog iets), brood, beleg en rode wijn worden netjes verdeeld over de rugzakken.

We nemen een koffie met een broodje in de plaatselijke bakkerij en bezoeken toch ook nog even de église Saint-André. In de kerk maken we een planning op voor de volgende dagen.

Terwijl de voormiddag matig ok is, verloopt de namiddag in een heel afwisselend decor. Weinig hoogte meters maar het is wel een fotogenieke aaneenschakeling van weidse panorama’s en vele koeien.

We trekken door Hierlot en komen voor de eerste keer oog in oog te staan met La Lienne, de derde en laatste opvallende rivier in de reeks. Even overwegen we om bij Le Pont de Chailles onze tenten te plaatsen. Het brugje is gebouwd met grote leistenen en dateert waarschijnlijk uit 1850.
Maar de drukke verkeersweg in de buurt doet ons beslissen om toch nog een paar kilometer verder te trekken. Uit voorzorg filteren we nog wat water.

Meteen kunnen we genieten van de prachtige vallei van La Lienne.

Verscholen in een hoekje van een wei kunnen we onze tenten kwijt. Even vrezen we nog dat de lokale agriculteur de wei komt bemesten, gelukkig bracht hij enkel maar wat water voor zijn koeien.
Terwijl ikzelf nog wat foto’s schiet bekommert Jaak zich over het avondeten.

En wat eten we vandaag? Rijst met curry en nog iets, aangevuld met een lekkere fles rode wijn!

Het is net geen 20:30 wanneer we op onze luchtmatras kruipen.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)


Dag 6: Hierlot – Chevron
06/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

We hebben een heel koude, vochtige nacht achter de rug, amper 8°C. Des te mooier ’s morgens, hierdoor zijn de omliggende valleien gehuld in dromerige nevelsluiers.
Rond 7 uur hangen we onze rugzak op om de eerste van 21 kilometers aan te vatten.

We weten al dat de kans vrij klein is om op deze bloedhete dag – onze laatste volledige dagtocht – een winkel of terras te ontdekken. Gelukkig hebben we allebei nog een AS-adventure gedroogde maaltijd in onze rugzak zitten, brood is er ook nog voldoende, en water zullen we nog wel kunnen filteren aan La Lienne.

Zachtglooiend, afwisselend weidelandschappen en lommerrijke bossen, bereiken we na 13 km Trou-de-Bra. De 30 meter hoge beschermde zomereik imponeert met een omtrek van 6,5 meter. Dat deze reus moeite heeft om overeind te blijven getuigen de brede spanriemen die hem een beetje ontsieren.

4 Km verder, zowat rond 14 uur, lopen we bijna een onopvallend terrasje voorbij, de Bergerie de la Lienne. Dit mogen we echter niet links laten liggen, we tonen karakter, en drinken daar 2 lokale biertjes, met de originele naam Lienne, opgediend met een portie geitenkaas. Het zicht over de vallei van La Lienne is adembenemend.

Na een uurtje trekken we verder en passeren een winkel-, benzinestation in Neufmoulin. De winkel is echter definitief gesloten maar onze watervoorraad kunnen we aanvullen. We drinken nog één Val Dieux.

In Chevron, het laatste toch wel gezellige dorp van de dag, is het toevallig rommelmarkt. Na wat gepingel slagen we erin om een fles wijn te kopen bij een Limburgse standhouder. Wat een meevaller!

Een pittige klim brengt ons uit Chevron en we vinden uiteindelijk na een goeie km een geschikte wei. We moeten er wel even door een maïsveld wroeten. Rond 17:30 uur zijn we er. Een uurtje later staan de tenten recht en is de tafel gedekt…

Wellicht was dit wel de meest verrassende dag die we afronden omstreeks 20:30.

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)

Dag 7: Chevron – Stoumont gare
07/08/2022

 • Dag 1: Nonceveux – Stoumont
 • Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts
 • Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau
 • Dag 4: Salm-chateau – Langlire
 • Dag 5: Langlire – Hierlot
 • Dag 6: Hierlot – Chevron
 • Dag 7: Chevron – Stoumont gare

Er resten ons nog ongeveer 12 km naar het busstation aan Stoumont Gare.
De poëtische passage langs de site des sorcières (heksenplaats) is eens wat anders, echt mooi gedaan, met die diepzinnige teksten op leisteen!

We wandelen rustig door tot Stoumont gare. De laatste pint op de GRP751, deze keer een Chouffe, smaakt als geen ander.
We zijn klaar om de lange reis richting Lommel aan te vatten.

Een fles rode wijn bij de Scheppe in Lommel is een logische afsluiter. De goede herinneringen en fijne momenten nemen we allebei mee in onze rugzak naar huis! Op naar de volgende uitdaging!

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.