Rothaarsteig – Dag 5 – Van Jagdhaus naar Lützel

Woensdag, 7 augustus

En de nacht bleef droog doch alles voelde klam aan in de tent. En mijn darmen hebben hun werk gedaan, uiteraard niet in de tent…
De dagtocht kan dus probleemloos aangevat worden maar ik denk toch voor de volgende nacht een Übernachtung mit Frühstück te zoeken.

Om 06:30 – jawel – zette ik mijn eerste stappen al richting Lützel en dit bij een prachtige zonsopgang en feeërieke nevel tussen de bergen. Het sprookje was echter van korte duur.
Van Jagdhaus naar Lützel

De wind stak op en een zachte regen vulde de voormiddag.

Mogelijk zie ik de kans om groot wild te ontmoeten,want dat lees ik toch bij het info-bord over het natuurgebied waar ik nu doortrek. Het blijft echter bij een kort gesprekje met een Rothaarsteig-trekkers-gezinnetje.

Bij de Rhein-Weser-Turm neem ik mijn ontbijt in het prieeltje bij het alweer gesloten café. De natuur is gehuld in mist, het heeft dus geen zin de enigzins lelijke toren te beklimmen om vervolgens te genieten van de veelbelovende vergezichten.
Van Jagdhaus naar Lützel

Van Jagdhaus naar Lützel

Ik geniet met volle teugen van de pracht van het Schwarzbachtal en beland zo bij het punt dat geboekt staat als Dreiherrenstein, een soort grenspaal om 3 gebieden te onderscheiden.
Van Jagdhaus naar Lützel

De regen maakt stilaan plaats voor een waterzonnetje.

De tocht vervolgt over een pad, kronkelend onder de door de erosie blootgelegde wortels van het omliggende woud. Proberen zij de stoutmoedige wandelaar een pootje te lappen?
Van Jagdhaus naar Lützel

Het pad wordt breder en eentoniger, maar wel doorspekt met ferme klimmers en dalers. Het tempo ligt vrij goed en door het vroege aanvangsuur wordt er reeds gepicknickt om 11:30.

De 100 km grens wordt bereikt…
Van Jagdhaus naar Lützel

Ik stap Lützel al binnen rond 14 uur en begin de zoektocht naar een slaapplaats want heb me ’s morgens reeds voorgenomen om voor een Übernachtung mit Frühstuck te gaan. Bij het eerste bordje “Zimmer frei” ving ik bot maar de lieve dame bracht me prompt met haar auto naar een ÜF krek op de route van de Rothaarsteig. Voor 29 EUR, een correcte prijs!
Ik word welkom geheten door een oude vriendelijke dame, mevrouw Vogt, en haar hondje die wel 1 meter schofthoogte heeft. Ik schrik wel even van de Duitse Dog maar het blijkt toch een lieverd te zijn. Vreemd, een schoothondje van die afmeting, mijn rugzak steekt zich veilig weg achter mijn brede schouders…
Van Jagdhaus naar Lützel

Nu heb ik alle tijd om de was te doen en hopelijk droog te krijgen tegen morgenvroeg.

Als avondeten bereid ik Spaghetteria Formaggio. De hele zimmer wordt met Italiaanse geuren gevuld. En als afsluiter trakteer ik me nog op eine Weisse Dame in het plaatselijke café-restaurant (ja, open).

Vandaag was goed voor 31,5 km.
De km-teller staat nu op 119 km.

Reisverslagen per dag

 • Maasvallei
  Verspreid over 4 dagen wandelden we de lange afstandswandeling Rivierpark Maasvallei vanuit Maastricht.
 • Fossé-winter-promenade
  Een winterse wandeling langs de Fossé
 • GR128 – De Vlaanderenroute
  Van 17 tot 22 juni 2023 wandelden Jaak en ik een gedeelte van de GR 128 Vlaanderenroute. We waren vooral geïnteresseerd in het Oorlogsverleden (WO-I). We wandelden 148 km op 5 dagen.
 • De Cauberg, de Geul en het Oensels fruitweike
  Het Oensels Fruitweike is de ideale uitvalbasis om wandeltochten te plannen in het prachtige Heuvelland in Zuid-Limburg. Een aanrader!
 • GR120 – De Opaalkust
  We volgden de GR120 voor 120 km, in 5 dagen, van Calais naar Le Crotoy. Het was dit gedeelte dat we zeker wilden doen omwille van de natuurpracht en -kracht.
 • GRP 571 – Ardense rivieren
  Dag 1: Nonceveux – Stoumont Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau Dag 4: Salm-chateau – Langlire Dag 5: Langlire – Hierlot Dag 6: Hierlot – Chevron Dag 7: Chevron – Stoumont gare Rond 13:30 stappen we van de bus in Nonceveux, daar waar de Ninglispo de Amblève vervoegt.Het regent pijpenstelen. Er […]
 • National Park Trail – Hoge Kempen
  De hertekende National park trail van 110 km wandelden Jaak en ik in 4 dagen. We kampeerden in onze tentjes. De trail verbindt Kattevennen, Thorpark, Ruiterskuilen, De Oudsberg, Terhills, Mechelse heide, Kikmolen, Pietersheim, Zutendaal. Allemaal in het nationale park Hoge Kempen.
 • Dutch Mountain trail – Zuid-Limburg schittert
  Op 25 april 2022 stapten we, Jaak en ik, rond 6 uur in de vroege morgen op de bus in Lommel. Het officiële startpunt van onze Dutch mountain trail, een vijfdaagse trektocht - zo hadden wij ze uitgetekend - over de hoogste (jawel) toppen van Nederland in het Zuid-Limburgse heuvelland.
 • De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!
  In 09/2021 wandelden we de 129 km lange streek GR Haspengouw. Goed bewegwijzerd, lekker fruit. We kampeerden hoofdzakelijk in de vrije natuur.
 • Müllerthal etappe 6 — Müllerthal – Larochette
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Battin