Rothaarsteig – Dag 4 – Van Winterberg naar Jagdhaus

Dinsdag, 6 augustus

De dag begint weer vroeg – maar dat deert een trekker niet – en het wordt weer zomers.
Iets na 7 verlaat ik de camping en trek uit Winterberg onder talloze skipistes en bijhorende afterski-hutjes. In de winter moet het in deze contreien wellicht heel gezellig zijn.
Van Winterberg naar Jagdhaus

Het prachtig mooie smalle pad stijgt gestaag naar de 841 meter hoge Kahler Asten. Bekend terrein voor ons. Bessen groeien hier in het seizoen in overvloed.
De uitkijktoren en bijhorende cafetaria zijn nog netjes op slot. Te vroege passanten worden hier niet beloond, dus stap ik maar door en geniet van het prachtige en geruisloze natuurgebied van de Kahler Asten.
Van Winterberg naar Jagdhaus     Van Winterberg naar Jagdhaus

Mijn hoop was gesteld om in de Hoheleyer hütte mijn eerste kopje Milchkaffee van de dag te kunnen nuttigen bij mijn ontbijt, maar driewerf helaas, kom ik hier ook weer aan een gesloten deur.
Alles lijkt hier afgestemd te zijn op het wintertoerisme.
Van Winterberg naar Jagdhaus

Bij de officiële km-paal 60 van de Steig kies ik voor de Talvariante. Dit is wel een 4 km langer dan de Kammvariante, maar ik wandel zo door 2 dorpjes die ik nog ken van een vorige vakantie. Ik krijg nu ook wat extra steigers en dalers onder de zolen, maar voor wat hoort wat…
Van Winterberg naar Jagdhaus

Van Winterberg naar Jagdhaus

In Schanze bestel ik dan mijn verdiende koffie verkeerd op ’t terrasje waar we met z’n tweetjes ook enkele jaren geleden taart gegeten hebben. Het is nu iets na middag en superheet.

Met vernieuwde energie vat ik de lastige tocht naar Latrop aan, door een sprookjesachtig mooie vallei hoogte winnend langs een riviertje maar met veel rechte stukken waardoor de 8 km naar Latrop langer lijken dan ze zijn.

Latrop is nog even schattig als enkele jaren geleden. Ik kan niet aan de verleiding weerstaan om ook hier weer op ons terrasje een frisse – of waren het er 2 – pint te bestellen. Stiekem neem ik er de picknick bij.

Het is al 15 uur wanneer ik de forse klim naar de “Millionenbank” aanvang, een kleine 4 km maar de kuiten hebben het geweten…
Van Winterberg naar Jagdhaus

Van Schanze tot de “Millionenbank” hebben we enkele jaren geleden in tegengestelde richting gelopen.

Rest er nu nog om de gereserveerde Sauerlandhütte te vinden, net voor Jagdhaus. Daar zou ik de nacht comfortabel doorbrengen en keek er echt naar uit. Maar ramp oh ramp, deze hut lijkt niet enkel van de aardbodem verdwenen te zijn, maar ook onbekend bij de bewoners. Fraude op het internet? Daar gaat mijn 16 euro.

Ik beslis door te stappen tot Jagdhaus en daar kom ik voor de eerste keer vandaag mijn tochtgenoot weer tegen. Hij heeft de hut evenmin gevonden, wat me een beetje gerust stelde.

We besluiten dan maar samen achter het Schäferhof de tenten op te slaan, aan de rand van het bos.

Ondertussen trekt er een licht onweer over het mooi tussen de bergjes verscholen Jagdhaus.
Laat ons hopen dat de nacht droog blijft.
En dat mijn darmen de poorten toch eens openzetten…

Vandaag was goed voor 36 km.
De km-teller staat nu op 87,5 km.

Reisverslagen per dag

 • Rothaarsteig – Dag 7 – Van Hainchen Höhe naar Dillenburg
  Vrijdag, 9 augustus Na het stevige ontbijt worden de wandelschoenen weer aangetrokken om richting Rothaarsteig te vertrekken. Jokebes lag 2,7 km van de Steig en 200 meter lager, dus de eerste kilometers van de dag moet ik boete doen omdat ik de Heilige Steig verlaten had. Maar ik heb er geen spijt van, want juist […]
 • Rothaarsteig – Dag 6 – Van Lützel naar Hainchen Höhe
  Donderdag, 8 augustus (met overnachting in Imgarteichen) Het sober en lekker ontbijt dat al om 7 uur klaarstond bevat alle nodige vitamines om de volgende tocht naar Hainchen Höhe aan te vatten. De picknick maak ik klaar in de ÜF want de hele dag is er weerom geen enkele winkelkans. De morgen is getooid in […]
 • Rothaarsteig – Dag 5 – Van Jagdhaus naar Lützel
  Woensdag, 7 augustus En de nacht bleef droog doch alles voelde klam aan in de tent. En mijn darmen hebben hun werk gedaan, uiteraard niet in de tent… De dagtocht kan dus probleemloos aangevat worden maar ik denk toch voor de volgende nacht een Übernachtung mit Frühstück te zoeken. Om 06:30 – jawel – zette […]
 • Rothaarsteig – Dag 4 – Van Winterberg naar Jagdhaus
  Dinsdag, 6 augustus De dag begint weer vroeg – maar dat deert een trekker niet – en het wordt weer zomers. Iets na 7 verlaat ik de camping en trek uit Winterberg onder talloze skipistes en bijhorende afterski-hutjes. In de winter moet het in deze contreien wellicht heel gezellig zijn. Het prachtig mooie smalle pad […]
 • Rothaarsteig – Dag 3 – Van Bruchhausen naar Winterberg
  Maandag, 5 augustus Om 7 uur sta ik dus bij de bakker om mijn voorraad aan te vullen. Maar wat heb je aan een bakker als het brood nog niet gebakken is, tenzij… de broodjes van gisteren wel kunnen. Who cares? Op naar de Ruhrquelle, en dit onder een stralende zon. Vandaag toont de route […]
 • Rothaarsteig – Dag 2 – Van Brilon naar Bruchhausen
  Zondag, 4 augustus Geen rustige nacht gehad. Al was het niet druk op de kampplaats en was er ruimte zat, had een groepje jongeren – weekendvierders – zich vlakbij mijn tentje genesteld, en hebben me wakker gehouden tot 3 uur ’s nachts. Maar ja, dat hoort erbij zeker… Het weer zit mee vandaag. Ik vertrek […]
 • Rothaarsteig – Dag 1 – Naar Brillon Stadt
  Zaterdag, 3 augustus Een klokvaste trein kon ik vandaag wel gebruiken. Mijn schatje bracht me naar het station van Mol waar we afscheid namen – voor een weekje maar. Via de stations van Mol en Hasselt stoomde de trein naar het imponerende Gare de Liège Guillemins. Hier nam ik de Thalys – 2de klas natuurlijk […]