Rothaarsteig – Dag 3 – Van Bruchhausen naar Winterberg

Maandag, 5 augustus

Om 7 uur sta ik dus bij de bakker om mijn voorraad aan te vullen. Maar wat heb je aan een bakker als het brood nog niet gebakken is, tenzij…
de broodjes van gisteren wel kunnen. Who cares?

Op naar de Ruhrquelle, en dit onder een stralende zon.

Vandaag toont de route ons het woudrijke Rothaargebergte en kom ik te weten waarvoor Sauerland staat met de leuke troetelnaam “land der 1000 bergen”, dat zal ik de volgende dagen zeker merken.
“Sauer” staat voor “Suer” of “Schwierig”, moeilijk te bewerken grond dus.

De doorkijkjes in de dalen zijn sprookjesachtig en het zou de Rothaarsteig niet zijn moesten, op de mooiste plekjes niet de typische gelijknamige banken je uitnodigen om even te pauzeren. Waar mijn rugzak graag op ingaat.

Van Bruchhausen naar Winterberg     Van Bruchhausen naar Winterberg

Via de voormalige grensweg tussen Sauerland en het Waldecker land stijg ik fors tot het hoogste punt van Nordrhein-Westfalen, dus ook van de tocht, 843 meter, en rust op deze Langenberg uit met een verkwikkende hangmatkuur. Net 2 meter hoger dan de ons al gekende “Kahler Asten”.
Van Bruchhausen naar Winterberg

Van daaruit trek ik door het plateau van de Kalmthoutse heide, ter plaatse de Niederfelder Hochheide gedoopt. De heide staat net nog niet in bloei.

Tot in Küstelberg waan je je alleen op de wereld, ik snuif de geuren op en luister volop naar het getjilp van de talrijke vogels. Mocht er mijn schatje bij zijn, dan zou ze kunnen vertellen welke vogels hier allemaal rondvliegen, voor mij zijn het gewoon perfecte geluiden.
Van Bruchhausen naar Winterberg   Van Bruchhausen naar Winterberg

In het lieftallige dorpje Küstelberg staat de koffie al klaar, daar had ik op gegokt. Prima dus om te picknicken op het enige terrasje dat het dorpje rijk is en ik vandaag tegenkom.

Na de middag loop ik een kort stukje van de Camino, je weet wel, Santiago de Compostela, terwijl de niets ontziende zon me uitwringt als een dweil. Helaas zijn er op de Steig geen waterbevoorradingspunten zoals op de Camino van weleer. Ik moet dus de drank goed doseren.

Van Bruchhausen naar Winterberg

Juist voor Winterberg maakt de Steig een ommetje naar de Ruhrquelle. Je zou er zo voorbijlopen, maar als trekpleister voor vele toeristen trekt ze ook de aandacht van de eenzame stapper. Trouwens, elke Westfaler wordt geacht tijdens zijn leven eenmaal van de bron gedronken te hebben, vandaar de drukte…

Niet te vatten dat dit onooglijk kleine bronnetje na circa 217 km als de volwassen Ruhr uitmondt in moeder Rijn.
Van Bruchhausen naar Winterberg

Stilaan komt het skioord Winterberg in het vizier, nog steeds onder een brandende zon, en hebben we het mooiste van de tocht van vandaag achter de rug.
Van Bruchhausen naar Winterberg

Het moet zowat 15 uur zijn wanneer ik me uitgeput maar voldaan door een lieftallige 20-jarige serveerster laat bedienen met een Veltins, wat kan ik van zo’n biertje genieten na een zware tocht…

De GPS brengt me feilloos naar de camping waar ik 12,5 EUR neertel voor een plaatsje onder de skilift en met de extra service van elektriciteit aan de tent.

En ja, mijn compagnon de route arriveert net op hetzelfde moment.

Wanneer ik ’s avonds in Winterberg ga winkelen, valt me op dat Sauerland enorm populair is bij de Nederlanders, waar je ook gaat of staat kom je er wel eentje tegen.

Het 3-gangenmenu serveer ik me op een picknickbank: tomaten, penne met kaas en tomaten, yoghurt met cocos; dit alles overgoten met een rode Dornfelder van 2012.

Van Bruchhausen naar Winterberg

En nu maar hopen op een minder koude nacht, die de kampplaats nog trakteert op een kort en krachtig onweer, wel een mooi spektakel…

De kilometerteller staat op 50,5.
Vandaag was goed voor 30,5 km.

Reisverslagen per dag

 • Maasvallei
  Verspreid over 4 dagen wandelden we de lange afstandswandeling Rivierpark Maasvallei vanuit Maastricht.
 • Fossé-winter-promenade
  Een winterse wandeling langs de Fossé
 • GR128 – De Vlaanderenroute
  Van 17 tot 22 juni 2023 wandelden Jaak en ik een gedeelte van de GR 128 Vlaanderenroute. We waren vooral geïnteresseerd in het Oorlogsverleden (WO-I). We wandelden 148 km op 5 dagen.
 • De Cauberg, de Geul en het Oensels fruitweike
  Het Oensels Fruitweike is de ideale uitvalbasis om wandeltochten te plannen in het prachtige Heuvelland in Zuid-Limburg. Een aanrader!
 • GR120 – De Opaalkust
  We volgden de GR120 voor 120 km, in 5 dagen, van Calais naar Le Crotoy. Het was dit gedeelte dat we zeker wilden doen omwille van de natuurpracht en -kracht.
 • GRP 571 – Ardense rivieren
  Dag 1: Nonceveux – Stoumont Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau Dag 4: Salm-chateau – Langlire Dag 5: Langlire – Hierlot Dag 6: Hierlot – Chevron Dag 7: Chevron – Stoumont gare Rond 13:30 stappen we van de bus in Nonceveux, daar waar de Ninglispo de Amblève vervoegt.Het regent pijpenstelen. Er […]
 • National Park Trail – Hoge Kempen
  De hertekende National park trail van 110 km wandelden Jaak en ik in 4 dagen. We kampeerden in onze tentjes. De trail verbindt Kattevennen, Thorpark, Ruiterskuilen, De Oudsberg, Terhills, Mechelse heide, Kikmolen, Pietersheim, Zutendaal. Allemaal in het nationale park Hoge Kempen.
 • Dutch Mountain trail – Zuid-Limburg schittert
  Op 25 april 2022 stapten we, Jaak en ik, rond 6 uur in de vroege morgen op de bus in Lommel. Het officiële startpunt van onze Dutch mountain trail, een vijfdaagse trektocht - zo hadden wij ze uitgetekend - over de hoogste (jawel) toppen van Nederland in het Zuid-Limburgse heuvelland.
 • De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!
  In 09/2021 wandelden we de 129 km lange streek GR Haspengouw. Goed bewegwijzerd, lekker fruit. We kampeerden hoofdzakelijk in de vrije natuur.
 • Müllerthal etappe 6 — Müllerthal – Larochette
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Battin