Rothaarsteig – Dag 2 – Van Brilon naar Bruchhausen

Zondag, 4 augustus

Geen rustige nacht gehad. Al was het niet druk op de kampplaats en was er ruimte zat, had een groepje jongeren – weekendvierders – zich vlakbij mijn tentje genesteld, en hebben me wakker gehouden tot 3 uur ’s nachts. Maar ja, dat hoort erbij zeker…

Het weer zit mee vandaag. Ik vertrek enkele minuutjes na zevenen, en kom al vrij snel uit bij de Möhnequelle, zoals het woord doet vermoeden, de bron van de Möhne.

De zon doet haar best, ik kortwiek mijn broek en gooi de windjack in de rugzak. Om 07:30 loopt het zweet al letterlijk naar de bron.Van Brilon naar Bruchhausen

Ik passeer de ruïnes van het Borberg’s Kirchhof waar in vervlogen tijden de pestlijders uit de streek begraven werden, ver van alle dorpjes. Dat klopt, je komt hier zelfs geen mug tegen.

De Sint-Antonius kapel iets verderop herinnert de passant aan de dood van een op den dool geraakt kind in de 18de eeuw.

De GPS niet maar de pijlen wel sturen me nu over de Klettervariante Ginsterkopf. Een ware kuitenbijter. Tijdens de klim kortwiek ik mijn broek voor een tweede keer. En op één van de kopfen sla ik een praatje met een vrouw over ons beider tocht naar Santiago. Leuk toch om zo iemand te ontmoeten. We wensen elkaar met een knipoog een “Bon Camino” en nemen afscheid.

Van Brilon naar Bruchhausen

Na de klettertocht wordt het plots drukker, niet te verwonderen, want de route nadert een parking vlakbij de “Feuereiche”,
Van Brilon naar Bruchhauseneen 11 meter hoge eiken stam, volledig houtgesneden tot kunstwerk. En dat is mooi, en dat trekt volk…

Voor het eindpunt van de dag zie ik een markante rotsformatie, de ‘Bruchhauser Steine”. De route gaat er wel niet over, maar mits enkele euro’s neer te tellen, mag je de Steine op.
Dus dat doe ik niet, wat dacht je? Voorwaar voelen de 3 Steine zich vernederd omdat er moet betaald worden om hun pracht te aanschouwen.
Ik neem er wel een tas koffie met gebak, komt van pas want winkels kom je hier tot nu toe niet tegen.
Van Brilon naar Bruchhausen

Om 13:15 na ongeveer 20 km genoten te hebben van de prachtige natuur kom ik aan bij de camping van Bruchhausen, reserveer een plaatsje voor 8,5 EUR, en iets later is het wasje en plasje al achter de rug.

Alle tijd om Bruchhausen te verkennen, en ja, zelfs op zondag geraak ik aan een frisse Krombacher, geen slecht idee dus om even af te zakken naar de dorpskern.

Ik voer een gesprekje met een oudere man die zich bij mij aan tafel zet. Zijn eveneens oude wandelkaart – mijn insteek om een gesprekje te beginnen – dateert van 1964. De kaart is zodanig beduimeld dat ze voor deze man van onschatbare waarde moet zijn. Ik vraag wat hem naar hier bracht en hij vertelt me dat hij nieuwe mountainbikeparcours aan het uittekenen is met behulp van zijn topokaart. Want het Rothaargebergte lijdt aan asfaltering en dat komt de bestaande Mountainbikeparcours niet goed uit, vandaar.
Van Brilon naar BruchhausenOok vind ik nog een bakker, goed om morgen de dag mee te beginnen. De voorraad slinkt immers en het wordt een lange dag.

Ik ben trouwens niet alleen op de Rothaarsteig. ’s Avonds nestelt zich een Duitser met tent naast me en als ik kennismaak lijken zijn geplande routes volledig overeen te stemmen met de mijne. We zullen elkaar dus nog wel zien allicht. Ik geef ‘m de locatie door van de Alpenverreinhütte waar we over twee dagen zouden arriveren.

’s Nachts koelt het hier fel af, zodat ik tegen de morgen reeds al mijn wandelkleren stukje bij beetje terug heb aangetrokken om me wat op te warmen.

De kilometerteller staat op 20,5.
Vandaag was goed voor 17 km.

Reisverslagen per dag

 • Fossé-winter-promenade
  Een winterse wandeling langs de Fossé
 • GR128 – De Vlaanderenroute
  Van 17 tot 22 juni 2023 wandelden Jaak en ik een gedeelte van de GR 128 Vlaanderenroute. We waren vooral geïnteresseerd in het Oorlogsverleden (WO-I). We wandelden 148 km op 5 dagen.
 • De Cauberg, de Geul en het Oensels fruitweike
  Het Oensels Fruitweike is de ideale uitvalbasis om wandeltochten te plannen in het prachtige Heuvelland in Zuid-Limburg. Een aanrader!
 • GR120 – De Opaalkust
  We volgden de GR120 voor 120 km, in 5 dagen, van Calais naar Le Crotoy. Het was dit gedeelte dat we zeker wilden doen omwille van de natuurpracht en -kracht.
 • GRP 571 – Ardense rivieren
  Dag 1: Nonceveux – Stoumont Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau Dag 4: Salm-chateau – Langlire Dag 5: Langlire – Hierlot Dag 6: Hierlot – Chevron Dag 7: Chevron – Stoumont gare Rond 13:30 stappen we van de bus in Nonceveux, daar waar de Ninglispo de Amblève vervoegt.Het regent pijpenstelen. Er […]
 • National Park Trail – Hoge Kempen
  De hertekende National park trail van 110 km wandelden Jaak en ik in 4 dagen. We kampeerden in onze tentjes. De trail verbindt Kattevennen, Thorpark, Ruiterskuilen, De Oudsberg, Terhills, Mechelse heide, Kikmolen, Pietersheim, Zutendaal. Allemaal in het nationale park Hoge Kempen.
 • Dutch Mountain trail – Zuid-Limburg schittert
  Op 25 april 2022 stapten we, Jaak en ik, rond 6 uur in de vroege morgen op de bus in Lommel. Het officiële startpunt van onze Dutch mountain trail, een vijfdaagse trektocht - zo hadden wij ze uitgetekend - over de hoogste (jawel) toppen van Nederland in het Zuid-Limburgse heuvelland.
 • De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!
  In 09/2021 wandelden we de 129 km lange streek GR Haspengouw. Goed bewegwijzerd, lekker fruit. We kampeerden hoofdzakelijk in de vrije natuur.
 • Müllerthal etappe 6 — Müllerthal – Larochette
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Battin
 • Müllerthal etappe 5 — Scheidgen – Mullerthal
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Scheidgen - Dewepetz Rittergang