Rothaarsteig – Dag 1 – Naar Brillon Stadt

Zaterdag, 3 augustus

Een klokvaste trein kon ik vandaag wel gebruiken.
Mijn schatje bracht me naar het station van Mol waar we afscheid namen – voor een weekje maar.
Via de stations van Mol en Hasselt stoomde de trein naar het imponerende Gare de Liège Guillemins. Hier nam ik de Thalys – 2de klas natuurlijk – naar Köln HBF en kwam er terecht in een drukte van jewelste. Hier miste ik ei-zo-na de aansluiting met het gereserveerde plaatsje op de ICE-trein naar Hagen, dat was een milliseconden kwestie. Dat ik in de verkeerde wagon had plaatsgenomen baarde me Naar Brilon Stadtminder zorgen, dat gingen we wel rechtzetten tijdens de rit. Van Hagen naar Ensdorf met de hulp van een uiterst vriendelijke – jawel treinbegeleider – verliep quasi vlekkeloos. Tot slot moest ik de avontuurlijke treinreis nog afronden met een kort bergtreintje naar de vertreklocatie van de Rothaarsteig, Brilon Stadt. Perfect!

De GPS stuurde me zonder omwegen naar het eerste Rothaarsteigteken, op het marktplein van Brilon

De tocht kon beginnen, klokslag 15:15. Op het eigenste moment werd ik getrakteerd op een flinke regenbui, en kon de regenkleding voor mens en rugzak al aan.

Naar Brilon StadtHet was ongeveer 3 km aan een matig stijgingspercentage tot aan de eerste camping met de prachtige naam “Brilon Camping”, waar ik een plaatsje toegewezen kreeg voor 10 EUR.

Op de bijna lege camping viel er niet zoveel te beleven, geen kantine, cafeetje of winkel, enkel af en toe een bui, het typische Hochsauerland weer? Dus bracht ik nogal wat tijd door in de tent en bereidde me voor op de eerste echte tocht van morgen.

Maar hoe kan het anders, mannen weten waarom, de echte afsluiter van de dag is een Bitburger op een terrasje vlakbij de camping. Wie zoekt die vindt…

 

Reisverslagen per dag

 • Maasvallei
  Verspreid over 4 dagen wandelden we de lange afstandswandeling Rivierpark Maasvallei vanuit Maastricht.
 • Fossé-winter-promenade
  Een winterse wandeling langs de Fossé
 • GR128 – De Vlaanderenroute
  Van 17 tot 22 juni 2023 wandelden Jaak en ik een gedeelte van de GR 128 Vlaanderenroute. We waren vooral geïnteresseerd in het Oorlogsverleden (WO-I). We wandelden 148 km op 5 dagen.
 • De Cauberg, de Geul en het Oensels fruitweike
  Het Oensels Fruitweike is de ideale uitvalbasis om wandeltochten te plannen in het prachtige Heuvelland in Zuid-Limburg. Een aanrader!
 • GR120 – De Opaalkust
  We volgden de GR120 voor 120 km, in 5 dagen, van Calais naar Le Crotoy. Het was dit gedeelte dat we zeker wilden doen omwille van de natuurpracht en -kracht.
 • GRP 571 – Ardense rivieren
  Dag 1: Nonceveux – Stoumont Dag 2: Stoumont – Trois-Ponts Dag 3: Trois-Ponts – Salm-chateau Dag 4: Salm-chateau – Langlire Dag 5: Langlire – Hierlot Dag 6: Hierlot – Chevron Dag 7: Chevron – Stoumont gare Rond 13:30 stappen we van de bus in Nonceveux, daar waar de Ninglispo de Amblève vervoegt.Het regent pijpenstelen. Er […]
 • National Park Trail – Hoge Kempen
  De hertekende National park trail van 110 km wandelden Jaak en ik in 4 dagen. We kampeerden in onze tentjes. De trail verbindt Kattevennen, Thorpark, Ruiterskuilen, De Oudsberg, Terhills, Mechelse heide, Kikmolen, Pietersheim, Zutendaal. Allemaal in het nationale park Hoge Kempen.
 • Dutch Mountain trail – Zuid-Limburg schittert
  Op 25 april 2022 stapten we, Jaak en ik, rond 6 uur in de vroege morgen op de bus in Lommel. Het officiële startpunt van onze Dutch mountain trail, een vijfdaagse trektocht - zo hadden wij ze uitgetekend - over de hoogste (jawel) toppen van Nederland in het Zuid-Limburgse heuvelland.
 • De streek GR Haspengouw – Fruit in de kijker!
  In 09/2021 wandelden we de 129 km lange streek GR Haspengouw. Goed bewegwijzerd, lekker fruit. We kampeerden hoofdzakelijk in de vrije natuur.
 • Müllerthal etappe 6 — Müllerthal – Larochette
  We wandelden de Müllerthal trail - leading quality trail - in juli 2021 en passeerden echternach en Larochette via backpacking - Battin