Rothaarsteig – Dag 1 – Naar Brillon Stadt

Zaterdag, 3 augustus

Een klokvaste trein kon ik vandaag wel gebruiken.
Mijn schatje bracht me naar het station van Mol waar we afscheid namen – voor een weekje maar.
Via de stations van Mol en Hasselt stoomde de trein naar het imponerende Gare de Liège Guillemins. Hier nam ik de Thalys – 2de klas natuurlijk – naar Köln HBF en kwam er terecht in een drukte van jewelste. Hier miste ik ei-zo-na de aansluiting met het gereserveerde plaatsje op de ICE-trein naar Hagen, dat was een milliseconden kwestie. Dat ik in de verkeerde wagon had plaatsgenomen baarde me Naar Brilon Stadtminder zorgen, dat gingen we wel rechtzetten tijdens de rit. Van Hagen naar Ensdorf met de hulp van een uiterst vriendelijke – jawel treinbegeleider – verliep quasi vlekkeloos. Tot slot moest ik de avontuurlijke treinreis nog afronden met een kort bergtreintje naar de vertreklocatie van de Rothaarsteig, Brilon Stadt. Perfect!

De GPS stuurde me zonder omwegen naar het eerste Rothaarsteigteken, op het marktplein van Brilon

De tocht kon beginnen, klokslag 15:15. Op het eigenste moment werd ik getrakteerd op een flinke regenbui, en kon de regenkleding voor mens en rugzak al aan.

Naar Brilon StadtHet was ongeveer 3 km aan een matig stijgingspercentage tot aan de eerste camping met de prachtige naam “Brilon Camping”, waar ik een plaatsje toegewezen kreeg voor 10 EUR.

Op de bijna lege camping viel er niet zoveel te beleven, geen kantine, cafeetje of winkel, enkel af en toe een bui, het typische Hochsauerland weer? Dus bracht ik nogal wat tijd door in de tent en bereidde me voor op de eerste echte tocht van morgen.

Maar hoe kan het anders, mannen weten waarom, de echte afsluiter van de dag is een Bitburger op een terrasje vlakbij de camping. Wie zoekt die vindt…

 

Reisverslagen per dag

 • Rothaarsteig – Dag 7 – Van Hainchen Höhe naar Dillenburg
  Vrijdag, 9 augustus Na het stevige ontbijt worden de wandelschoenen weer aangetrokken om richting Rothaarsteig te vertrekken. Jokebes lag 2,7 km van de Steig en 200 meter lager, dus de eerste kilometers van de dag moet ik boete doen omdat ik de Heilige Steig verlaten had. Maar ik heb er geen spijt van, want juist […]
 • Rothaarsteig – Dag 6 – Van Lützel naar Hainchen Höhe
  Donderdag, 8 augustus (met overnachting in Imgarteichen) Het sober en lekker ontbijt dat al om 7 uur klaarstond bevat alle nodige vitamines om de volgende tocht naar Hainchen Höhe aan te vatten. De picknick maak ik klaar in de ÜF want de hele dag is er weerom geen enkele winkelkans. De morgen is getooid in […]
 • Rothaarsteig – Dag 5 – Van Jagdhaus naar Lützel
  Woensdag, 7 augustus En de nacht bleef droog doch alles voelde klam aan in de tent. En mijn darmen hebben hun werk gedaan, uiteraard niet in de tent… De dagtocht kan dus probleemloos aangevat worden maar ik denk toch voor de volgende nacht een Übernachtung mit Frühstück te zoeken. Om 06:30 – jawel – zette […]
 • Rothaarsteig – Dag 4 – Van Winterberg naar Jagdhaus
  Dinsdag, 6 augustus De dag begint weer vroeg – maar dat deert een trekker niet – en het wordt weer zomers. Iets na 7 verlaat ik de camping en trek uit Winterberg onder talloze skipistes en bijhorende afterski-hutjes. In de winter moet het in deze contreien wellicht heel gezellig zijn. Het prachtig mooie smalle pad […]
 • Rothaarsteig – Dag 3 – Van Bruchhausen naar Winterberg
  Maandag, 5 augustus Om 7 uur sta ik dus bij de bakker om mijn voorraad aan te vullen. Maar wat heb je aan een bakker als het brood nog niet gebakken is, tenzij… de broodjes van gisteren wel kunnen. Who cares? Op naar de Ruhrquelle, en dit onder een stralende zon. Vandaag toont de route […]
 • Rothaarsteig – Dag 2 – Van Brilon naar Bruchhausen
  Zondag, 4 augustus Geen rustige nacht gehad. Al was het niet druk op de kampplaats en was er ruimte zat, had een groepje jongeren – weekendvierders – zich vlakbij mijn tentje genesteld, en hebben me wakker gehouden tot 3 uur ’s nachts. Maar ja, dat hoort erbij zeker… Het weer zit mee vandaag. Ik vertrek […]
 • Rothaarsteig – Dag 1 – Naar Brillon Stadt
  Zaterdag, 3 augustus Een klokvaste trein kon ik vandaag wel gebruiken. Mijn schatje bracht me naar het station van Mol waar we afscheid namen – voor een weekje maar. Via de stations van Mol en Hasselt stoomde de trein naar het imponerende Gare de Liège Guillemins. Hier nam ik de Thalys – 2de klas natuurlijk […]