GR 15 – Etappe 3 – Polleur-Nonceveux

Al voor zeven uur verlaten we het gazon van Myriam, niet zonder een bedankbriefje achter te laten voor het gastgezin.
Meteen wordt ons een felle klim van 2,5 km voorgeschoteld om uit het dal te geraken en terug aan te knopen met de GR15.
Een uurtje later houden we onze eerste halte bij een prachtig meertje, étang de Chawlon, mooi verborgen in het woud.


En weer een uurtje later trekken we gemondmaskerd door het mondaine Spa, waar we onze inkopen voor de rest van de dag doen. Ongeveer 7 kilometer volgen we de welgekende GR5 tot in Winamplanche.

De korte bui van de vorige nacht krijgt een mini-vervolg in de voormiddag, niet de moeite om de regenjassen uit te halen.

Mooie bospassages nabij Creppe leiden ons naar de Ruisseau de l’eau rouge in Winamplanche.
Onze T-shirts worden weer ondergedompeld in het kronkelende riviertje en we nemen ruim de tijd om de innerlijke mens te versterken. Het is trouwens middag.

Jaak stelt voor om een variante op de GR15 te nemen, naar Charmille du Haut-Marais. Prima voorstel! Het is trouwens maar een klein ommetje, wel eentje met extra stijgmeters over veldwegen en paden bij weer ruim 30 graden. We nemen ruim de tijd om dit monument te bewonderen.

De Charmille du Haut-Marais is een 573 meter lang pad met aan beide zijden haagbeuken die gesnoeid werden tot een prieel. We bevinden ons in La Reid, een deelgemeente van Theux. Ze is geklasseerd als monument.
(Wikipedia)

Het laatste stuk van de dagtocht is een unieke belevenis. We volgen enkele bijna uitgedroogde riviertjes over rotsige paden – enig mooi – en vinden tenslotte aansluiting bij de toeristische trekpleister van de vallei van de Ninglispo. Het krioelt er van de toeristen wat de fikse kletterpartij langs de oevers super lastig maakt en bovendien door de drukte GR15-onwaardig is, vinden we allebei.

We dalen tot in Nonceveux bij de Amblève, die o.a. gevoed wordt door de Ninglispo. We wijken voor een kilometertje van het parcours af naar camping Les Roseaux. Gelukkig een vrij rustige camping, toch wel in fel contrast met de Ninglispo-drukte, met vriendelijke ontvangst. Via de uitbater kunnen we nog broodjes en kaas bestellen voor de volgende dag, want de dichtstbijzijnde winkel zou op bijna 5 km liggen en morgen is het zondag.
Als avondmaal staan we deze keer niet zelf in de keuken maar gaan we naar de friterie van de camping. En daar schenken ze tripel Redoutable.

Rond 21:45 begint het flink te regenen….

Afstand25 km
Hoogtemeters⬆ Stijgen: 700 – ⬇ Dalen: 720
Wandeluren9
WeerberichtTot 30°, korte regenbui in voormiddag, fikse ’s avonds
OvernachtingCamping les Roseaux

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)