GR 15 Etappe 1 – Monschau-Eupen

Om 7 uur verlaten we de camping langs de Perlenbach en we nemen een shortcut van 2 km naar Monschau. Al meteen een ferme heuvelkam van 70 meter overwinnen zo vroeg in de morgen. Nog maar een voorproefje van wat we nog voorgeschoteld krijgen…

Het officiële startpunt van de GR vinden we in de buurt van de marskramer. Het is even opletten om al niet meteen een foutieve GR uit de kiezen maar met behulp van de GPS is dit a piece of cake en verlaten we al snel het pittorekse Monschau met de fotogenieke vakwerkhuizen verscholen tussen de Eifelheuvels.

We steken de brug over de Rur over en beginnen aan onze GR15-tocht.
Overigens mag het gezegd, de route is perfect bewegwijzerd.

Via de grensdorpjes Höfen en Mützenich met hun opvallende (en beschermde) windhagen steken we de grens over naar ons belgenland. We proberen op het Duitse grondgebied Kaiser Karls Bettstatt even uit, 2 opvallende rotsblokken, die – met een beetje inbeeldingsvermogen – minder comfortabele matrassen voorstellen. Of meneer de keizer daar effectief een dutje gedaan heeft zal voor altijd een mysterie blijven.

De lange stroken – soms verhard – doorheen de Hoge Venen behoren tot de mooiste passages van de GR15. We worden beloond met unieke vergezichten en bevinden ons nu op het hoogste punt van de hele tocht, 655 meter.
Dat de droogte ook hier haar tol eist, merken we aan de Getzbach, die ons lange tijd vergezelt. Het waterpijl staat echt wel laag. Het kronkelende en ruwe pad langs deze rivier is wel adembenemend mooi en brengt ons via een bruggetje over de Getzbach en een rustpauze aan een schaduwrijke kiosk tot bij het stuwmeer van Eupen dat haar water krijgt via de Getzbach, de Hill en de Weser.

Door de Hoge Venen
Het Eupen stuwmeer
Door de Hoge Venen

Door de loodzware temperatuur beslissen we om regelmatig een pauze in te lassen. Dat nemen we er graag bij, ook de volgende dagen…

In Eupen wijken we even af van de route omdat onze camping Hertogenwald niet perfect op het pad ligt. We arriveren iets na 15 uur op onze slaapplaats na ongeveer 27 km puffen. Een groot contrast met gisteren, een heel rustige kampplaats en een afgelegen weide wordt ons toegewezen om onze tentjes te plaatsen.

Om ons eigen waterpeil terug in orde te krijgen sluiten we de avond af met een Karmeliet of twee. Daarna nog een maaltijdje brouwen en de slaapmatjes opzoeken…

Afstand27 km
Hoogtemeters⬆ Stijgen: 680 – ⬇ Dalen: 865
Wandeluren8
Weerbericht28°, drukkend warm
OvernachtingCamping Hertogenwald, Eupen

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)