Airbornepad etappe 5 – Zeeland-Malden

Over water…

Om 07:45 verlaten we Keetje Tippel voor een lange tocht van 38 km. Het belooft naast herinneringen aan het oorlogsgeweld ook een walk in the nature aan te bieden. Benieuwd…

Al rond 9 uur naderen we Reek waar we even stil worden bij dit silhouet van een ooggetuige

Een 15-jarige jongen vertelt:

Als ik op dinsdagmorgen 19 september 1944 wakker word, weet ik nog niet dat deze derde dag van Operatie Market Garden een grote impact op mijn leven gaat hebben. Al twee dagen trekken Engelse militaire colonnes via de nabijgelegen corridor richting Grave.

Deze geallieerden wil ik met eigen ogen zien en hartelijk verwelkomen.

Vroeg in de ochtend vertrek ik samen met mijn vader en buurtbewoners verwachtingsvol naar hotel-café De Kleine Elft in Reek. (…)

Vandaag steken we de Maas over, verlaten we Noord-Brabant en marcheren we door Gelderland.

In Overasselt, bij het 82nd Airborne Division Monument, wordt het stilaan tijd om de twee hongerige magen hun zin te geven. Het is immers lunchtijd!
In gedachten zien we massaal parachutes neerdalen op de uitgestrekte landerijen…

Na 4 jaar van relatieve rust werden de dorpen Over- en Nederasselt in september 1944 het toneel van de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Operatie Market Garden was begonnen.

In taverne Sint-Walrick is het overdruk, maar hier kunnen we nog een stempel bekomen. Gezien de Corona-crisis lijkt het ons hier niet meer zo veilig en we blijven er niet langer dan nodig. We kunnen beter onze tijd nemen om te genieten van het prachtige heuvelachtige landschap van de Overasseltse vennen.

We steken nog even het Maas-Waalkanaal over in Malden. Het jonge gezinnetje Kock staat ons al op te wachten rond 17:30. We verblijven samen met hen in het woonhuis. De slaapkamers van de 2 kindjes worden speciaal voor ons vrijgemaakt en als avondmaal genieten we van een overheerlijke zelfbereide lasagne aangevuld met een fles wijn. Een supertof en gastvrij gezin!

Mooi moment om de avond af te ronden…

Afstand38 km
Wandelurenvan 07:45 tot 17:30
WeerberichtPrachtige wandeldag
Overnachting (+avondmaal, ontbijt en lunchpakket)Vrienden op de fiets