Airbornepad etappe 6 – Malden-Nijmegen

Veel gesneuvelden en een zweefvlieger…

Onze goed bedoelde kritiek de avond voordien op het Hollandse sponzige brood was best aangekomen. ’s Morgens stond de tafel overvloedig gedekt met …. een eigen gebakken brood. Wat moet het nog meer zijn?
Na een hartelijk afscheid rond 8 uur met de toepasselijke blijf gezond boodschap richten onze wandelschoenen zich naar de oever van de Maas.

Sneller dan verwacht betreden we het Mook War Cemetery en nemen er even de tijd om ons respect te tonen aan de 322 Britse soldaten die hier begraven liggen.

Ons wandeltempo zat en zit dus nog steeds goed na ongeveer 170 km, we halen een gemiddelde van toch ruim 5 km/uur, goed hé?

De vlotte doortocht door de alom geprezen Mookerheide brengt ons bij een niet zo fraaie replica van een WACO zweefvliegtuig waarmee talloze bevrijders en hun materiaal gedropt werden in de velden van Groesbeek. Enkele lieve sportsters wilden wel al te graag ons beiden op de gevoelige plaat vastleggen…

Het is middag wanneer we het Canadian War Cemetery binnenwandelen in Groesbeek. 2619 Canadese gesneuvelden werden hier verzameld. Oorspronkelijk waren het houten kruisen, dan vervangen door ijzeren exemplaren en sinds 1956 werden deze vervangen door natuurstenen zerken met opschrift.

De picknick wordt weer bovengehaald. In de namiddag wacht ons enkel nog een enig mooi stuk natuurgebied bij Berg en Dal. Een kleine kuitenbijter mogen we de Duivelsberg wel noemen, we wanen ons even in de Ardennen…
We trekken door Beek en Persingen (met zijn ooievaar, zie foto) en langs het Meertje komen we tenslotte in de benedenstad van Nijmegen bij de Waal.

Na een halfuurtje kronkelen door de stad kloppen we rond 16:30 aan bij mevrouw Hartgerink in de Dominicanenstraat.

De vriendelijke dame heeft al direct door dat we een frisse pint kunnen gebruiken en we worden al meteen voorzien van 2 halve liters genot. Afspraken worden gemaakt voor het avondmaal en ontbijt.
Op het tweede verdiep krijgen we 2 kamers toegewezen en na de douche schuiven we aan voor een feestelijke maaltijd, ook weer overgoten met 2 halve liters genot.

Slapen zal dus geen probleem worden…

Na wijs beraad van de Jansens wordt beslist om de laatste overnachting in Arnhem af te zeggen. De corona-crisis zit ons nu wel echt kort op de hielen en er dringt zich dus maar één verstandige beslissing op. Gijs, de zoon van Jaak, zal ons dan ook de volgende dag in Arnhem met de auto komen oppikken. Openbaar vervoer wordt immers afgeraden omwille van mogelijk besmettingsgevaar.

Afstand33 km
WandelurenVan 8 tot 16:30 uur
WeerberichtMooie lentedag
Overnachting (+Avondmaal, ontbijt, lunchpakketVrienden op de fiets