Airbornepad etappe 4 – Veghel-Zeeland

Geronimo en Keetje Tippel…

Samen met het gastgezin ontbijten heeft wel iets, vooral omdat de eerder teruggetrokken heer des huizes een boontje heeft voor de WOII-geschiedenis, meer bepaald voor wat er zich in hun dorpje Eerde had afgespeeld. Hij maakt er ons attent op om zeker te passeren langs het Geronimo-eremonument. Een babbel-uur gaat snel voorbij waardoor we pas om 08:30 op pad zijn, maar het waren dan ook zo’n leuke Hollanders…

Nog al wiedes dat het Airbornepad ons per direct stuurt naar dit opvallende Geronimo-monument. Hier vonden 48 Amerikanen en 12 Britten de dood.

Niet veel verder, in het centrum van Veghel, houden we halt bij het Kangoroo-beeld. Kangoroo was de codenaam waaronder de Airbornes van de 101e divisie opereerden.

Het monument bestaat uit een bijna 12 ton wegende zwerfkei, de grootste van Nederland. Onder de steen staat een urne met aarde van de (toen nog) 50 staten van de VS

Wordt het onze laatste koffie in Uden? De Corona-stress begint zich stilaan te manifesteren. Gelukkig zijn er nog enkele zaken open. We nestelen ons op een veilige plaats en aan de kerk van Uden zijn we getuige van een bizarre begrafenis, een kist en een zeer beperkt gehouden gevolg…

Het Uden War Cemetery staat in fel contrast met de omringende stadswijk, waardoor het een beetje respectloos overkomt. Hier rusten nochtans ruim 700 gesneuvelden uit 5 verschillende naties.

De dag voordien kregen we een bericht van ons gastgezin in Zeeland dat ze ons liever niet ontvingen omwille van het Corona-virus. Dit respecteren we natuurlijk. Het gastgezin verwees ons door naar B&B d’n Brouwer, waar Jaak al onmiddellijk een kamer boekte.

We stomen door naar Zeeland, weliswaar in Noord-Brabant, waar we B&B d’n Brouwer opzoeken. Een uiterst aangename verrassing en gezellig etablissement. Ruim 300 verschillende bieren is hun grote troef. We laten ons de N’ice Chouffe welgevallen en de ons toegewezen kamer valt ook in de prijzen, mede dankzij het ruime 2-persoonsbed.

Als avondmaal trakteren we ons op een lekkere pastaschotel, in het aangename gezelschap van een levensgroot schilderij van Monique Van de ven (aka Keetje Tippel), haar geboortehuis…

Afstand34 km
Wandelurenvan 08:30 tot 16:30
WeerberichtGeen regen, af en toe zon
Overnachting (+avondmaal, ontbijt, lunchpakket)B&B d’n Brouwer