GR 15 – Etappe 9 – Tintange-Guirsch

Bekomen van het nachtlawaai van de lynx en na een stevige koffie ruilen we rond 07:10 België weer even in voor Luxemburg. We klimmen zachtjesaan naar het dorpje Martelinville, in de officieel erkende landstaal Letzebuergesch Rommelerhaff, dat welgeteld één boerderij telt.

Het wordt weer enkele graden warmer tot 33 graden, daarom hopen we tegen de middag al goed opgeschoten te zijn. Het tegendeel zal eerder waar zijn…

In het drukke grensstadje Martelange gaan we een voorlaatste keer inkopen doen.

We herinneren ons Martelange o.a. van de goedkope tankstations maar ook van de grote ramp in 1967, toen een tankwagen zich te pletter reed in het stadscentrum, met vele doden als gevolg.

Na een goeie 13 km bereiken we het 385th Bomb Group Memorial Museum in Perlé. We zien hier een van de vele iconische kilometerpalen langs La Voie de la Liberté, de vrijheidsweg. Deze weg loopt van Normandië naar Bastogne. Elke kilometer zou zo’n paal bevatten, als eerbetoon aan Patton en de geällieerden.

De temperatuur stijgt vlot boven de 30°!

Terwijl de zon genadeloos toeslaat richten we onze pijlen naar een overnachtingsdorpje met winkel en eventueel een cafeetje. Ons waterreservoir zit bijna constant aan de benedenlimiet en dat werkt een beetje op de moral

Siësta tijd bij 33°!

Attert komt in het vizier. Volgens Openstreetmap zijn daar wel een winkel en een cafeetje. Dat klopt ook wel, maar een bewoonster vertelt ons dat alles al jaren definitief gesloten is.
We nemen het wijze besluit – na een goede raad van een bewoonster – om in Attert de GR even te verlaten en naar aanpalende dorpjes te trekken, parallel met de officiële route. Aan het kerkje in Attert – op het kerkhof – kunnen we gelukkig toch nog onze drinkbussen vullen.
Helaas, noch de leeggelopen dorpjes Grendel, noch Colpach bieden soelaas.

Een goede ziel in Grendel vertelde ons om door te wandelen tot een rotonde en dan zouden we op 500 meter een grote bazaar vinden. Klopt, behalve dat hij er niet bij vertelde dat het tot aan de rotonde nog 5 kilometer was. We hadden dat natuurlijk kunnen checken op onze kaart, maar je mag een brave local toch vertrouwen dachten we…

Als echte kilometervreters stomen we dan maar aan een ongeëvenaard tempo langs een drukke weg door naar het grensdorp Oberpallen. We hebben wel ruim 6 km omgelopen maar we worden uiteindelijk toch beloond!

Als echte landlopers ploffen we ons neer aan een tankstation en laten ons de gekoelde drank welgevallen. En ja, we profiteren van de voordelige prijzen, we ploften neer in Luxemburg…

Ik bedank hier officieel Jaak omdat hij nog de kracht had overgehouden
om naar de bazaar te trekken voor de allerlaatste inkopen,
inclusief 2 flessen wijn,
dat hadden we wel verdiend!
Mijn kaars was even opgebrand…

Onze rugzakken extra gevuld met de 2 godendranken, enkele liters water, pasta met tomatensaus en onze moral weer opgekrikt lopen we nog even door en vinden dan pal op de GR en pal op de landsgrens een ideaal plekje om rond 19 uur onze flesjes te kraken en te genieten van het gouden en blauwe uur!

Het duistert al als we de tenten induiken. Dat mag wel eens, het is tenslotte onze laatste avond!

Elke avond belden we naar het thuisfront,
als voorbeeldige echtgenoten,
en als welgemeend dankjewel

aan onze partners…

Dat we dit avontuur nog mogen beleven…

Afstand42 km
Hoogtemeters⬆ Stijgen: 930- ⬇ Dalen: 957
Wandeluren12
Weerbericht33°
OvernachtingOp de GR

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)