GR 15 – Etappe 5 – La Levée-Grandmenil

Rond halfacht – de nevel sluiert nog over de velden – trekken we ons op gang voor een lange dag van 34 km naar Grandmenil. We halen weer vlot de 24 graden.

De pijlen zijn vandaag niet altijd even duidelijk maar het kan ook aan ons gelegen hebben. Twee keer missen we een afslag, o.a. in Ernonheid, maar gelukkig maken we niet te veel overbodige kilometers.

Eenmaal worden we getrakteerd op een buitje op een minder gepast moment, we liggen juist neer voor de lunch.

De hoogteverschillen die we voorgeschoteld krijgen zijn weer behoorlijk. Het afwisselend landschap bekoorlijk.

Onderweg passeren we nog het dorpje Laid l’oiseau, een verloren maar ook verdoemd dorp. Op de bevrijdingsdag van 9 september 1944 werd het dorpje door de terugtrekkende Duitsers volledig platgebombardeerd. De bewoners werden gelukkig niet afgeslacht. Later werd één schaapskooi hersteld, nu nog de enige stille getuige van deze zwarte periode.

We hebben er nu ruim 100 km opzitten.

Rond 18 uur wandelen we Grandmenil binnen. Het grote grasplein bij de kerk lijkt ons een ideale overnachtingsplaats.
Ik vraag toestemming aan de parochieverantwoordelijke, onder het mom van te pelgrimeren, en er zijn geen bezwaren.
Terwijl het mijn beurt is om inkopen te gaan doen in het naburige Manhay, gaat Jaak op zoek naar water in de buurt. Een vriendelijke bewoner wil onze bidons vullen voor slechts 5 euro, maar dan kennen ze Jaak nog niet. Zijn onderhandelingstalent werpt vruchten af, i.p.v. 5 euro kost het ons niks. Jaak toont ook zijn talenten als ervaren kok en bereidt een potje Penne met tomatensaus.

Een zachte avondlijke bui doet ons in de tent vluchten met ons flesje wijn, helaas.

Er rest mij nog een beetje tijd om enkele foto’s te maken van het vervallen en daardoor nogal lugubere kerkhof, vooraleer de avond zijn intrede doet.

Afstand34 km
Hoogtemeters⬆ Stijgen: 837 – ⬇ Dalen: 703
Wandeluren10,5
Weerbericht24°
OvernachtingBij de kerk van Grandmenil

De foto’s van de dag

(klik op een foto voor een diareeks)