GR 564 etappe 5 – Kerkom-Hannut

De droogkast…

We vertrekken aan de bivakplaats om 7 uur met natte tenten. Tussen de buien door breken we onze spullen af. Het wordt een kletsnatte dag die ons meermaals tot op het ondergoed in het water zet. In de plaatselijke Supra van Velm doen we snel wat proviand op en schuilen even in een kapelletje (en doen een schietgebedje voor de weergoden).

Nabij natuurgebied de Beemden in Attenhoven onder een prieel hangen we alles te drogen: onze tenten, matrassen, slaapzak, kleren, wandelschoenen, sokken en zelfs onze wandelstokken.

Gelukkig helpt het waterzonnetje het droogproces wat versnellen. en zal onze lading wellicht 2 kg minder wegen.

Na een lange pauze vertrekken we naar Landen.
In The Flying Coffee nabij het station genieten we van een lekkere koffie (un café) terwijl we de tijd nemen om onze echte batterijen nog eens op te laden.

In Landen begint het derde en laatste deel van de GR564: Hesbaye en Mehaigne.  Weidse vergezichten typeren dit deel. We kijken er vol verwachting naar uit.

Het wordt nog een lange en nog steeds natte dagtocht, regelmatig verharde ondergrond en op tijd en stond een fikse bui.
Onze fototoestellen blijven het grootste deel van de dag veilig opgeborgen in onze rugzakken…

In Walshoutem hadden we gehoopt om onze tent te kunnen plaatsen bij een host van Welcome to my garden. Helaas lijkt dit nieuwe initiatief waarbij gratis kan overnacht worden in de tuin van privépersonen nog in de kinderschoenen te staan. Nog even geduld en dit wordt een groot succes. Na een zoektocht van ruim een uur trokken we maar verder.

De aeroclub van Hesbaye – we bevinden ons dan al aan de andere kant van de E40 en hebben de taalgrens overgestoken – zou een ideale (wild)kampeerplaats kunnen zijn, ware het niet dat de hemelsluizen weer helemaal openstaan en van uitpakken, laat staan tent opzetten, geen sprake meer is.

Door het barslechte weer besluiten we om door te wandelen tot Hannut.

In Avernas-le-Bauduin (het eerste Waalse dorpje op onze tocht) krijgen we van lieve mensen (en een tolk) de tip om overnachting te vragen bij de broeders van het kruis in Hannut, een pelgrimsonderkomen voor Santiagogangers
Deze wijze raad leggen we niet naast ons neer natuurlijk. 

Bij de prieuré des Croisiers kunnen we inderdaad bekomen van de kletsnatte dag! Het klooster biedt ons gratis twee bedden aan op een eenvoudige slaapzaal. Gezien het weer is dit voor ons al een hele luxe.
Broeder abt heet ons hartelijk welkom.

Alvorens we officieel intreden in het klooster kopen we nog een fles wijn in de supermarkt. Gelukkig kunnen we douchen en kijken we al uit naar de misviering op de volgende dag waar we vriendelijk op worden uitgenodigd. 

Na 40 km is de kous af…


Afstand40 km
Wandeluren12
WeerberichtNatter dan nat
Overnachtingprieuré des Croisiers, Hannut

De foto’s van de dag

(Klik op een foto voor een diareeks)