Airbornepad etappe 1 – Lommel-Valkenswaard

Samen onderweg…

Om 7 uur ’s morgens wordt het officiële startschot gegeven aan het klokkenhuis van de dekenale kerk van Lommel Centrum. Na een laatste rugzakcheck stappen we de verlaten Kerkstraat in, gezegend door een aanhoudende regen voor het grootste deel van de dag.

Blijkt dat onze wandeltreds goed overeenstemmen, nu nog hopen dat de etappe-afstanden te verteren zijn.

Aan het Barriers park aangekomen rond 9 uur…

17 september 1944. Het gebied bij deze steen is het toneel van heftige gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog. Nederland is bezet door Duitsland. In Brabant en Gelderland worden tijdens de grootscheepse operatie Market Garden parachutisten gedropt om de route veilig te stellen voor het oprukkende Britse grondleger.
Doel is Arnhem…
Vanaf hier trekt het Britse XXXe legerkorps Nederland binnen…

Via het monument Joe’s Bridge op de Barrier en de Saskesdreef volgend steken we de grens over.

Ons verhaal begint bij Joe’s bridge …

Bij pannenkoekenhuis Suykerbuyck – tegenover het Valkenswaard War Cemetery – halen we onze eerste stempel (we moeten er 8 verzamelen om een officiëel getuigschrift te ontvangen) en koffie op. De uitbater probeert ons nog een pannenkoek aan te praten, tevergeefs, maar zijn verhaal over Airborne en Market Garden kan ons wel boeien.

Via een prachtige passage door natuurgebied De Malpies arriveren we rond 16 uur in hartje Valkenswaard, waar onze (eerste en tweede) Leffe al klaarstaan…

Het is nog even zoeken naar onze overnachtingsplaats bij Jettie in de Karel Mollenstraat Zuid. Het uitgebreide avondmaal en dito glas wijn worden vanzelfsprekend zeer gesmaakt, net zoals het – gelukkig ruime – tweepersoonsbed…

Afstand38 km
WandelurenVan 7 tot 16 uur
WeerberichtRegen
Overnachting (+avondmaal, ontbijt, lunchpakket)Vrienden op de fiets

De foto’s van de dag